Eurovision 2014

Sanna Nielsen tog hem segern i Melodifestivalen i år. Hennes ballad sjöng rakt in i våra hjärtan. Nu är det bara några veckor kvar till Eurovision 2014. Och frågan alla ställer sig är: vem vinner?

Concerts, music and related things

Eurovision kommer att visas den 10 maj på SVT och sänder live från B&W Hallerne i Köpenhamn. Förra året var det Emmelie de Forest som tog hem segern med sin svängiga låt ”Only teardrops”. Men innan et är finaldags har vi de två semifinalerna som sänds den 6 och 8 maj. I varje semifinal kommer de tio bästa att gå vidare till finalen. Röstningen sker på samma sätt som tidigare: 50 % telefonröster och 50% juryröster.

I år deltar 37 länder, det är tre färre än förra året och det har faktiskt inte varit så lågt deltagande sedan 2006. Först ut i årets första deltävling är Armenien och Sverige kommer in som fyra. Så vilka är det man ska hålla utkik efter?

Spelbolagen rankade Sanna Nielsen som en av två möjliga vinnare under Melodifestivalen. Och mycket riktigt tog Sanna hem det. Hur ser det ut nu då, när hon har 36 andra länder att kämpa emot? Vinstfavoriten i år är faktiskt Armeniens bidrag ”Not Alone” av Arma Mp3. Och Betsafe har satt Armenien på låga odds: 1.95. Sverige får nöja sig med 6.50 nu när andra länder är med i leken. En tredje låt som slåss om topplaceringen ser ut att bli Norge med deras låt ”Silent Storm” av Carl Espen. Alla tre som är faktiskt ballader. Och vi har ju sett att ballader går hem i Europa, se bara på Azerbajdzjans bidrag 2011.

Vi sitter på stolskanten och räknar ner dagarna. Oddsen kommer säkert att skifta lite grann under veckorna men inte markant. Sverige brukar ofta få bra odds, så vi vet inte riktigt hur mycket vi kan läsa in i detta. Vi är en stor musiknation och därför brukar vi ha bra vinstchanser vad vi än har för låt att ställa upp med. Men just därför kommer det också att bli extra spännande! Go Sanna!