Klassiska schlagerlåtar

Schlager är något av det svenskaste vi har. Få saker är det som skapar sån uppståndelse som när det är dags för melodifestival i början av februari. Förutom stora idrottshändelser så är det få saker som kan mäta sig i form av tittarsiffror, medieutrymme och så vidare. 

Därför ska vi här lista några klassiska schlagerlåtar från både nu och då.

Style – Dover Calais – Med ett hårsvall som nog personifierar hela 80-talets hårmode så sjöng gruppen Style om Dovers vita klippor. Det blev ingen seger med låten, men nog håller den fortfarande för lite nostalgitrippar!

 Arvingarna – Eloise – En klassiker som också tog hem segern i melodifestivalen och fick representera Sverige i Schlagern. Det finns väl ingen i världen som inte håller med om att denna låt har en av de mest trallvänliga refrängerna i historien? I schlagern kom man för övrigt sjua med låten.

Tommy Körberg – Stad i ljus – En annan vinnande klassiker som fick representera Sverige i Eurovision. Låten har under åren blivit nästan som incitament till fest och röj på många av landets studentsäten. Inte sällan är det Stad i ljus som spelas som sista låt för kvällen på studentpubar – och varför skulle den inte. Tommy Körbergs höjning i sista refrängen är så magisk att man nästan smäller av.

Charlotte Nilsson (Perelli) – Tusen och en natt – 1999 var året då Sverige fick sin fjärde segrare i Eurovision song contest när Charlotte, som då hette Nilsson, med sin låt Tusen och en natt, eller Take me to your heaven som låten heter på engelska, vann med sina 163 poäng. Vem förglömmer detta och vem förglömmer hennes framträdande direkt efter vinsten.