Nyheter inför 2015 års Melodifestival

Allas vår melodifestival har de senaste åren, men kanske framförallt efter den senaste, fått utstå en hel del kritik. Kritiken har berört flera olika punkter och inför kommande års upplaga så görs en del förändringar här kommer några av dem. 

Nya programledare

En förändring som inte direkt är kontroversiell eller speciellt konstig på något sätt är förstås att det blir nya programledare. Det är inte speciellt ofta som samma programledare leder Melodifestivalen flera år i följd. Nu är det alltså klart med vilka som blir årets programledare och det är inga mindre än förra årets vinnare, Sanna Nielsen tillsammans med komikern och tv-programledaren på SVT, Robin Paulsson.

Färre bidrag

Nytt är också att i deltävlingarna så minskar man antalet bidrag till sju istället för åtta. Detta gör man för att, som man uttrycker det: ”skapa lite mer luft i programmet”. Man menar att detta kommer att ge mer tid för artistpresentationer och mer tid för programledarna till interaktion med tittare och publiken.

Men fler till finalen

I finalen däremot så kommer man att höja antalet bidrag till tolv istället för tio som det tidigare varit. Dessutom så blir det ett annat upplägg på ”Andra chansen”, där man gör rena dueller istället. Det gör man för att möta den kritik man har fått om att det blir för mycket upprepningar när samma artist ska uppträda flera gånger i rad.

Rösttak

Till sist så har man även infört ett rösttak där det blir max 20 röster per telefon och bidrag. Detta har man gjort efter det röstfusk man upptäckte under fjolårets tävling, något som skadat tävlingens trovärdighet.